Obiective turistice

Pe lângă ruinele castelului baronului Bornemisza Elemer, alte obiective de interes turistic ale comunei sunt: rezervaţia arheologică “La Cetate”, Cabana silvică Asuaj (amplasată la 5 km în interiorul pădurii) şi Cabana de vânătoare Bendis. 

 

Targul Cepelor

În Asuaju de Sus se organizează, în fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, “Târgul Cepelor”, prilej de punere în valoare a portului, dansului și cântecului codrenesc. Târgul Cepelor din Asuaj este unul dintre cele mai longevive festivaluri care se desfăsoară an de an în Maramures și are o istorie de peste 100 de ani dar, în formă organizată, cel din 2013 a ajuns doar la ediţia cu numărul 43.

Înainte de a fi un eveniment organizat de către autorități, era un prilej pentru tinerii din zona Codrului să se întâlnească la dans.

Aici fetele veneau îmbrăcate în costume populare, cu cosițe împletite, și legau noi prietenii.

Localnicii mărturisesc că pe vremuri, când tinerii nu aveau telefoane mobile, Festivalul Cepelor era o modalitate ca tinerii să-și găsească jumătatea. Poveștile codrenilor spun că rar se întâmpla ca la acest târg feciorii puși pe însurătoare să nu-și găsească o viitoare șoție.

Pentru că în zonă și-au făcut apariția treptat și târgoveții, oamenii au început să aștepte sărbătoarea de la Asuaj pentru a-și face proviziile de iarnă. Locuitorii din Asuaj, care dispuneau de lemn, făceau războaie de țesut pe care le dădeau la targ în schimbul alimentelor aduse din alte zone ale Maramureșului sau chiar din alte județe. 

În zilele noastre, codreni, chioreni, băimăreni, dar chiar și locuitori din Maramureșul Istoric, participă la târgul tradițional care are loc anual, la strânsul recoltei, în Asuaj. 

Având în vedere că lucrurile s-au modificat de-a lungul timpului și că generațiile s-au schimbat foarte mult, “Festivalul Cepelor” din Asuajul de Sus a suferit și el o serie de transformări. Totuși, nu s-au pierdut încă tradiții importante precum purtarea cununițelor de ceapă.

În ciuda faptului că locuitorii nu sunt mari cultivatori de ceapă, cei mai mulți oameni poartă coronițele atunci când vin la festival în scopul de a duce mai departe această tradiție și de a da un exemplu generațiilor mai tinere. Cei care nu vin de acasă cu acele coronițe le pot cumpăra direct de la târg.

Știri

Imagini Asuaju de Sus